top of page

AANDACHTSGEBIEDEN VOLWASSENEN

DSC_0295_edited.jpg

STEM

Stemklachten kunnen bestaan uit heesheid, schorheid, vermoeidheid bij het spreken, veelvuldig schrapen of hoesten, knobbeltjes op de stembanden of onvoldoende stembandsluiting (bijv. bij een stembandverlamming). 

Adem, Hyperventilatie, Logopedie, Logopedist, Hilvarenbeek, Praktijk, van Sambeeck, post covid, corona

ADEM/ HYPERVENTILATIE

Ademproblemen kunnen tot verschillende (gezondheids)klachten leiden. Als de adem uit balans is kan er benauwdheid of hyperventilatie ontstaan. 

Dysartrie, Logopedie, Logopedist, Hilvarenbeek, Praktijk, neurologie, van Sambeeck

DYSARTRIE

Dysartrie is een spraakstoornis veroorzaakt door een zenuw-beschadiging. De communicatie wordt verstoord door onduidelijke spreken, een zachte of hese stem of eentonig of nasaal (door de neus) spreken. Ook kan er sprake zijn van een aangezichts-verlamming, waardoor de mimiek verandert en eet- en drinkproblemen en speekselverlies ontstaan. 

AFASIE

Afasie is een taalstoornis ontstaan door een hersenletsel (vaak een beroerte), maar er kan ook sprake zijn van een hersentumor, ongeval of andere aandoening in de hersenen. Door de afasie kunnen er problemen ontstaan met begrijpen, spreken, lezen en/of schrijven. Dit zorgt voor problemen in de communicatie.

DSC_0547 - kopiea.jpg

AFWIJKENDE MONDGEWOONTEN

Afwijkende mondgewoonten kunnen bestaan uit open mondgedrag, mondademhaling, duim-of vingerzuigen, afwijkend kauwen of slikken, foutieve lip- en/of tonggewoonten en nagelbijten. Afwijkende mondgewoonten hebben een negatieve invloed op het spreken, gehoor, gebitsstand en de gezondheid.

DSC_0547 - kopiea.jpg

DYSFAGIE 

Dysfagie is een slikstoornis die kan ontstaan door veranderingen in de structuur van de mond, keel en het strottenhoofd, bijv. door hersenletsel of een aandoening aan het zenuwstelsel. Ook een operatie in het hoofd- en halsgebied en stress en angst kunnen leiden tot problemen met het eten en drinken.  

dysfagie, slikstoornis, logopedie, logopedist, Hilvarenbeek, praktijk, van Sambeeck
afasie, Hilvarenbeek, logopedie, logopedist, neurologie, taalstoornis, van Sambeeck
afwijkend mondgedrag, OMFT, logopedie, logopedist, Hilvarenbeek, oromyofunctionele therapie, van Sambeeck
bottom of page